LINDA MAAS 2016. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.

Rembrandt Privé

Stadsarchief Amsterdam
tentoonstelling
audiotekst en script AR
2018

In de tentoonstelling Rembrandt Privé toont het Stadsarchief Amsterdam zeventiende-eeuwse documenten op vernieuwende en spannende wijze met augmented reality (AR).

De tentoonstelling, in het Rembrandtjaar 2019, draait om de persoonlijke verhalen van Rembrandt: over zijn liefdes, zijn financiële problemen en kunstpraktijk. Want Rembrandt had een veelbewogen leven, zoveel is zeker. Wat we van zijn privéleven weten is soms af te leiden uit zijn kunst, maar vooral uit eigentijdse documenten, waarvan het Stadsarchief Amsterdam de grootste collectie bezit. De vaak moeilijk leesbare documenten zijn met AR toegankelijk gemaakt en verrijkt met beeld en geluid. Zo blijken ogenschijnlijk saaie aktes juist opwindende en ontroerende getuigenissen van Rembrandts leven.

Ik schreef de audioteksten voor elf AR-ervaringen en vijf audioverhalen, plus de opzet voor de AR-scripts. Iedere AR-ervaring duurt ongeveer twee minuten en neemt de bezoeker mee naar een dag uit het leven van Rembrandt.
 Synergique maakte het prachtige tentoonstellingsontwerp en werkte samen met Orb Amsterdam om de verhalen tot leven te brengen. Met de fantastische Kees Prins als voice-over.
Zie voor een goede impressie de korte casefilm van Synergique (met Engelstalige voice-over).

Was te zien van 7 december 2018 tot 7 april 2019.

Een voorbeeld van een van de filmpjes (hier ‘plat’, zonder AR-ervaring):